Jdi na obsah Jdi na menu
 


ch.s. The Chinese Wall -

 UŽ NIKDY VÍCE!!!

  

...už nikdy více!!! Toto se mi honí hlavou posledních pár dní, týdnů, měsíců. Z počátku jsem si myslela, že toto téma nebudu řešit veřejně, ale okolnosti a chování majitelky chovatelské stanice  The Chinese Wall mě k tomu donutily. Chci se s Vámi se všemi podělit o zkušenosti s importem psa ze zahraničí a hlavně s problémy, která Vás mohou potkat.

         Jak to všechno začalo. V době, kdy byl Arkymu rok, jsem mu chtěla koupit kamaráda.Vybírala jsem pejska asi půl roku. Nejdříve jsem měla vyhlídnutého psa v USA, ale vzhledem k nepřiměřeně vysoké ceně jsem to vzdala. Nakonec jsme si ho dovezla z Holandska. Paní chovatelka věděla, že chci Mahjonga do chovu.  Od začátku jsme se těšila jak budu s Mahjongem jezdit na výstavy a jak přivedu do ČR novou a zdravou krev. Od malička jsem se mu maximálně věnovala. Ve 4 měsících jsme byli na 1.výstavě v Mladé Boleslavi. Byl zde oceněn velmi nadějný. To ještě nikdo netušil, že to je jeho první a poslední výstava. Po pár týdnech jsme zjistili, že Mahjongovi nedorůstá spodní čelist a tak vzniká podkus. Ihned jsme navštívili MVDr. Herčíka v Praze a následně MVDr. Tomáše Fichtla v Brně. Bylo mi sděleno, že se jedná o genetickou vadu. Také jsem kontaktovala ch.s. The Chinese Wall. Informovala jsem se, zda Mahjongovi sourozenci nebo jiná štěňátka z tohoto spojení nemají, nebo neměla problémy s růstem spodní čelisti. Její odpověď byla samozřejmě : NE! Jestli je to pravda nebo lež se už nikdy nedozvím. Pani chovatelka mi řekla, že je ještě brzo a Mahjongovi čelist do roku doroste a zoubky se spraví. Poradila mi, abych nechala Mahjongovi dát rovnátka a nebo výstuhy. Což by znamenalo operaci, ale to bych nepřipustila vzhledem k bolestivému zákroku.

Obrazek

             Celou dobu jsem doufala, že se vše postupem Majongova růstu  spraví. Bohužel jeho podkus se stále zvětšoval a spodní špičáky mu rostly do patra. Od MVDr. Fichtla jsem už věděla, že se tato vada nedá operativně odstranit z důvodu velkého podkusu, což znamená, že Mahjong bude mít do budoucna problémy jak se špičáky, které se budou muset zkrátit tak s vrchní čelistí, která bude v pozdějším věku přepadat přes spodní a tím nastanou komplikace se stravováním.

Obrazek

               Tento týden jsem zaslala paní chovatelce lekařskou zprávu, ve  které je napsána diagnóza Mahjonga. Požádala jsem jí o finanční vyrovnání, protože Mahjong není v hodný k chovu. Obdržela jsme mail s touto informací, "...že jsme si Mahjonga nekupovala k chovu" : tím asi paní chtěla říct, že jsem si pro pejska jela do Holandska jen tak, aby se mnou spal v posteli. Dále mi sdělila, že jsme Mahjongovi měli dát ty jednou už zmiňované rovnátka a výstuhy - tím pádem by byl asi k chovu v Holandsku, ale ne v ČR. Odmítla teda jakékoli finanční vyrovnání. Peníze pro mě nejsou prioritní, jedná se mi hlavně o princip a její přístup k danému problému. Pro zasmání : jako náplast mi nabízela za 900 euro štěně od Nantoun I´m Walnut =). Asi jich máme v ČR málo =D.

                     Vím, že běžně ve státech EU se  nakrývají  psi, kteří mají genetickou vadu. Paní chovatelka si asi myslí, že po operaci spodní čelisti by byl Mahjong výstavní pejsek bez genetické vady. Nikdy bych toto neudělala a do chovu nepustila pejska s genenetickou vadou.

                Moje rada pro ostatní. Pokud si chcete dovézt ze zahraničí pejska a nemáte informace o chovatelských stanicích, nikdy si nekupujte pejska mladšího 4-5 měsíců, který není přezubený. Sice možná zaplatíte více, ale máte jistotu, že pes je v pořádku a vhodný pro chov. Teď už chápu, proč v některých zemích se pejsci prodávají za daleko vyšší cenu a mají za sebou už i nějaké výstavy.

                      Na závěr Vám chci jen říct, že Mahjong je naše zlatíčko, jak pro jeho krásu, tak pro jeho přátelskou povahu. Určitě ho každý z Vás uvidí s námi na výstavach. Bude Arkymu rád dělat doprovot. Je to naše nerozlučná dvojka.

                                 English translation                                                     Jitka